Categories
Linux Mastering Development

Why isn’t my microphone being detected by Settings|Sound|Input on Debian 10?

I’m using Debian 10. When I go to Settings, Sound, Input, everything appears gray, as if there was no microphone.

However, the microphone is detected by pavucontrol.

Still, the microphone is not working (it was until yesterday, with exactly the same situation on both programs). Actually, it only produces loud noise, as can be seen by the large blue bar in the second picture (right above “Advanced”). I think that solving the “undetected” situation on settings may be the first step in solving today’s “not working”.

Any ideas?

EDIT

I’m using a desktop, not a laptop/notebook.

It’s not a USB microphone, it uses a common P10 connector (separated from the headphone connector).

arecord -l gives the same result, with the microphone connected or not:

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 2: ALC887-VD Alt Analog [ALC887-VD Alt Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Output of $ pacmd list-sources:

2 source(s) available.
  * index: 0
    name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo.monitor>
    driver: <module-alsa-card.c>
    flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
    state: RUNNING
    suspend cause: (none)
    priority: 1030
    volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
            balance 0.00
    base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
    volume steps: 65537
    muted: yes
    current latency: 0.00 ms
    max rewind: 6 KiB
    sample spec: s16le 2ch 44100Hz
    channel map: front-left,front-right
                 Stereo
    used by: 1
    linked by: 1
    configured latency: 40.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
    monitor_of: 0
    card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
    module: 7
    properties:
        device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
        device.class = "monitor"
        alsa.card = "0"
        alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
        alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xdf220000 irq 128"
        alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
        device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
        sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
        device.bus = "pci"
        device.vendor.id = "8086"
        device.vendor.name = "Intel Corporation"
        device.product.id = "a170"
        device.product.name = "100 Series/C230 Series Chipset Family HD Audio Controller"
        device.form_factor = "internal"
        device.string = "0"
        module-udev-detect.discovered = "1"
        device.icon_name = "audio-card-pci"
    index: 1
    name: <alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
    driver: <module-alsa-card.c>
    flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
    state: RUNNING
    suspend cause: (none)
    priority: 9039
    volume: front-left: 6554 /  10% / -60.00 dB,   front-right: 6554 /  10% / -60.00 dB
            balance 0.00
    base volume: 6554 /  10% / -60.00 dB
    volume steps: 65537
    muted: no
    current latency: 4.07 ms
    max rewind: 0 KiB
    sample spec: s16le 2ch 44100Hz
    channel map: front-left,front-right
                 Stereo
    used by: 1
    linked by: 1
    configured latency: 40.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
    card: 1 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
    module: 7
    properties:
        alsa.resolution_bits = "16"
        device.api = "alsa"
        device.class = "sound"
        alsa.class = "generic"
        alsa.subclass = "generic-mix"
        alsa.name = "ALC887-VD Analog"
        alsa.id = "ALC887-VD Analog"
        alsa.subdevice = "0"
        alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
        alsa.device = "0"
        alsa.card = "0"
        alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
        alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xdf220000 irq 128"
        alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
        device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
        sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
        device.bus = "pci"
        device.vendor.id = "8086"
        device.vendor.name = "Intel Corporation"
        device.product.id = "a170"
        device.product.name = "100 Series/C230 Series Chipset Family HD Audio Controller"
        device.form_factor = "internal"
        device.string = "front:0"
        device.buffering.buffer_size = "352800"
        device.buffering.fragment_size = "176400"
        device.access_mode = "mmap+timer"
        device.profile.name = "analog-stereo"
        device.profile.description = "Analog Stereo"
        device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
        alsa.mixer_name = "Realtek ALC887-VD"
        alsa.components = "HDA:10ec0887,1849d887,00100302"
        module-udev-detect.discovered = "1"
        device.icon_name = "audio-card-pci"
    ports:
        analog-input-front-mic: Front Microphone (priority 8500, latency offset 0 usec, available: no)
            properties:
                device.icon_name = "audio-input-microphone"
        analog-input-rear-mic: Rear Microphone (priority 8200, latency offset 0 usec, available: no)
            properties:
                device.icon_name = "audio-input-microphone"
        analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
            properties:

    active port: <analog-input-front-mic>

Results of cat /proc/asound/card*/codec#*: https://pastebin.com/rnH5mJZk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *